– Vi befinner oss i et nytt rustningskappløp

NATO-øvelsen Trident Juncture bidrar til økt rivalisering mellom stormaktene, mener Marianne Gulli, internasjonalt ansvarlig i Rødt.

Foto: PRT Meymaneh/CC.

Samtidig som vi høsten 2018 markerer 100 år siden slutten på 1. verdenskrig, avsluttes også NATO-øvelsen Trident Juncture som Norge er vertsnasjon for. 35.000 soldater fra 30 land, omlag 130 fly og 60 fartøy vil delta i en av de største militærøvelsene på norsk jord.

– Verdenssituasjonen er i dag preget av økt rivalisering mellom flere av stormaktene. Stadig opprustning, både konvensjonell og kjernefysisk, viser at vi allerede befinner oss i et nytt rustningskappløp. Rødt ønsker derfor at Trident Juncture avblåses, sier Marianne Gulli.

Hun peker på at USA og NATOs har drevet en storstilt opprustning og militarisering mot Russlands vestgrense.

LEDER I INTERNASJONALT UTVALG: Marianne Gulli. Foto: FOKUS.

– I Baltikum og Polen står nå flere tusen NATO-tropper, godt flankert av missilbatterier og en stadig mer antirussisk propagandaoffensiv. Trident Juncture-øvelsen må sees i sammenheng med dette. Det samme gjelder stasjoneringen av 330 US Marines i Trøndelag, presset for å militarisere Rygge flyplass og radaren i Vardø.


Rødt stiller seg svært kritiske til en slik gambling med en politikk som hittil har tjent Norge godt.

Russiske mottiltak

I tillegg til å være den største øvelsen på over 15 år, trekker Trident Juncture også inn nøytrale land som Sverige og Finland, og representerer følgelig enda et steg i utviklinga mot å integrere disse enda mer i NATOs globale strategier.

– Øvelsen vil også innebære en invitasjon til nye russiske mottiltak. Dette kan være alt fra mer provokative øvelser nær NATOs medlemsland, flere trusler og aggressive utspill, eller videre utplassering av offensive rakettsystemer og ytterligere opprustning av landets militære styrker. Ingenting av dette er tjenlig for en småstat som Norge.


– Landsstyret i Rødt har derfor nylig vedtatt at Trident Juncture burde avblåses. I tillegg må de 330 US Marines på Værnes sendes hjem, planene om militarisering av Rygge flyplass skrotes og Norges 200 soldater i Litauen trekkes tilbake, sier Gulli.

Les mer om hva Rødt mener